Te muți într-o casă nouă? Îți construiești reședința visurilor tale? Faci renovări în bucătărie? Aragazul tău actual dă semne de oboseală?
Indiferent dacă trebuie să construiești o bucătărie nouă sau să îți schimbi multe electrocasnice, trebuie să le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. După multe cercetări, încă eziți între un aragaz pe gaz propan și unul electric? Ambele tipuri de mașini de gătit au asemănări, cum ar fi a fi de sine stătătoare sau încorporat, disponibile în multe modele la un cost comparabil. Cu toate acestea, propanul și electricitatea ca sursă de energie pentru aragaz au fiecare avantaje și dezavantaje.
Un aragaz electric funcționează de pe rețeaua electrică de acasă și o conectezi la o priză ca toate aparatele tale majore. Aragzul pe gaz, pe de altă parte, necesită o conductă de gaz natural sau o alimentare cu propan pentru a funcționa.
Ambele tipuri de aragazuri pot fi de sine stătătoare sau încorporate, în funcție de stilul bucătăriei tale și de locul în care dorești să îl poziționezi. Costul aparatului în sine este similar, indiferent dacă este alimentat cu gaz sau electric, și vor fi în mare parte factori precum marca și caracteristicile oferite care vor determina cu adevărat prețul să varieze.
De menționat că există și o a treia categorie: aragazurile cu doi combustibili. Acestea combină o plită pe gaz cu un cuptor electric, oferind tot ce este mai bun din ambele lumi.
Mai jos, vei găsi avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre aceste tipuri de aragaz/aragazuri pentru a te ghida mai bine în alegerea ta.
Aragaz pe gaz
Beneficii
- Gătit uniform, rapid și stabil al alimentelor.
- Poate funcționa în cazul unei căderi de curent.
- O schimbare rapidă a intensității gătirii. Răcirea are loc rapid atunci când căldura este redusă, deoarece nu există o suprafață plană în care să o rețină.
- Control precis al temperaturii și al nivelului flăcării.
- O mulțime de opțiuni de gătit.
- Arzătoarele sunt protejate de scurgeri și resturi de un capac ceramic.
- Are grilaje detașabile pentru o curățare mai ușoară.
- Gazul introduce o anumită umiditate în cuptor.
- Cuptorul se încălzește rapid (aproximativ nouă minute pentru a ajunge la 300°F).
Incomoditățile
- Căldura scăzută poate fi prea puternică dacă nu ești atent.
- Cuptorul nu rumenește alimentele uniform (arzător mic).
- Necesită racord de gaz pentru instalare și eventual un kit de conversie.
Aragaz electric
Beneficii
- Ușor de instalat: conectezi aragazul la o priză electrică.
- Ușor de curățat cu un prosop sau un burete datorită suprafeței de gătit netede sau din sticlă.
- Poți programa cu ușurință temperatura exactă de care ai nevoie.
- Căldura este distribuită uniform pe suprafața de gătit.
- Căldura este distribuită uniform și constant în cuptor, mai ales dacă este amplificată de un ventilator de convecție.
- Cuptorul este ideal pentru prăjire și grătar datorită căldurii uscate și uniforme.
Dezavantaje
- Este nevoie de mult timp pentru a atinge temperatura dorită de gătit.
- Suprafața de sticlă a unor modele de sobe electrice este mai puțin rezistentă decât marginile rotunde ale unei sobe cu propan.
- Suprafața de gătit se păteaza ușor.
- Cuptorul se încălzește încet.
- Mai scump de utilizat.
Electric vs gaz: ce să reții
După ce faci mai multe cercetări despre aragazurile electrice și pe gaz, s-ar putea să iei taurul de coarne și să optezi pentru o sobă cu gaz. Chiar și cu costurile de instalare și cu pericolul de flăcări, cu greu pot renunța la posibilitatea de a găti mai bine și mai repede.
Cu toate acestea, poți rămâne un fan al aragazului electric și al simplității asociate cu utilizarea acesteia.
Deci alegerea depinde cu adevărat de preferințele tale; cu o alegere informată, este imposibil să greșești.