Tratamentul ortodontic este procesul de corectare a malocluziei. Aproximativ 90% din populația lumii are un fel de defecte în localizarea dinților. Doar că pentru unii este pronunțat, în timp ce pentru alții este imperceptibil. Tratamentul ortodontic este reprezentat de o gamă întreagă de măsuri și proceduri medicale, care se efectuează folosind echipamente speciale, medicamente moderne și tehnologii inovatoare.
Pentru a evita apariția bolilor asociate cu poziționarea necorespunzătoare a dentiției, este necesar să se monteze un aparat fix metalic. Când vine vorba de caracteristici aparat fix metalic, se poate spune că structura sa permite corectarea ocluziei și alinierea dinților, fiind necesar să se ia în considerare caracteristicile anatomice, complexitatea patologiei, vârsta pacientului și preferințele sale personale. Aparatul fix metalic este unul dintre cele mai populare opțiuni pentru tratamentul ortodontic. Sistemul în sine constă în caneluri în care este instalat un arc, sub presiunea căruia se mișcă treptat dentiția. Aparatul fix metalic este fixat pe exteriorul dentiției.
Caracteristici aparat fix metalic
Imediat după instalarea structurii, de regulă, pacientul simte disconfort: apare durere în timpul meselor, iar dicția poate fi perturbată. După câteva zile, pacientul începe să se obișnuiască cu aparatul dentar, iar disconfortul devine din ce în ce mai puțin vizibil. În procesul oricărui tratament ortodontic, disconfortul poate apărea din cauza traumei la nivelul membranei mucoase, limbii și buzelor. Pentru a împiedica zgârieturile provocate de aparatului dentar metalic în cavitatea bucală, elementele proeminente ale sistemului pot fi sigilate cu ceară ortodontică specială.
În medie, perioada de purtare a aparatului fix metalic variază de la un an și jumătate la doi ani. Totul depinde de gradul de denivelare a dinților și de vârsta pacientului. Pacientul trebuie să viziteze regulat medicul stomatolog ortodont pentru a strânge dispozitivul sau pentru a înlocui arcul. Aparatele dentare metalice sunt fixate cu cheițe sau cleme, și datorită acestui fapt, arcada este blocată și apasă pe dentiție cu forța necesară. Sistemele metalice sunt considerate unele dintre cele mai eficiente, având o acțiune rapidă și durabilă. Principalul dezavantaj al aparatelor fixe metalice este vizibilitatea lor față de ceilalți.
Indicații de instalare
Malocluzie. Problema se exprimă prin închiderea necorespunzătoare a maxilarului. Există o problemă cu gingiile, respirația poate fi afectată și devine dificil pentru o persoană să mestece mâncarea. Într-o astfel de situație, tratamentul ortodontic se efectuează nu în scopul corectării estetice a defectului, ci este o măsură obligatorie. Aglomerarea și denivelarea dentiției. Deplasarea dentiției, care a avut loc ca urmare a extracției dinților. În cazul în care malocluzia este lăsată nesupravegheată, aceasta poate duce la afectarea dicției și abraziunea crescută a dinților, ceea ce va duce la dezvoltarea diferitelor boli ale dinților și ale gingiilor. Se poate dezvolta bruxism, pot apărea migrene și pot începe probleme cu sistemul digestiv.
Costul unui aparat dentar
Conform datelor de diagnostic, medicul selectează un sistem de aparat dentar, discutând în prealabil despre costul unui aparat dentar, condițiile de tratament și procedurile aferente necesare.
Aparatele fixe metalice sunt capabile să corecteze malocluzia gravă și aglomerarea dentiției. După o examinare și consultare amănunțită, ortodontul prescrie o serie de proceduri de diagnostic. Se face o tomogramă computerizată a dinților, se creează amprente de silicon, se evaluează starea mușchilor și articulațiilor și se pune un diagnostic cu ajutorul unui aparat special, care măsoară curbura mușcăturii și curbura dentiției până la cea mai mică eroare.