De fiecare data cand mergeti cu masina, poluarea este emisa direct in aer, ceea ce provoaca riscuri semnificative pentru sanatatea dumneavoastra, in special pentru persoanele care locuiesc in apropierea drumurilor aglomerate si pentru mediu. O vezi de fiecare data cand fumul curge din teava de esapament a masinii tale si din toate formele diferite de transport pe care ne bazam pentru a deplasa si pentru a muta marfuri pe planeta – vehiculele contribuie major la poluarea aerului.
Poluarea aerului se refera la prezenta in aer a unor substante straine care nu apartin acelui loc sau la cantitati excesive de anumite impuritati care altfel nu ne-ar dauna. Cand masinile ard benzina, emit poluanti. Vaporii de benzina scapa in aer chiar si atunci cand pompam benzina in rezervoarele noastre.
Care sunt cei mai importanti poluanti ai unei masini?
Particule – un amestec de particule solide si picaturi lichide gasite in aer, care contribuie la ceata atmosferica si va pot deteriora plamanii si va pot ajunge in sange. Catalizatoarele sunt componente importante care contribuie la prevenirea poluarii, iar atunci cand trebuie schimbate, aceste piese pot fi duse la topcatrecycling.ro.
Monoxid de carbon (CO) – masinile emit monoxid de carbon atunci cand combustibilul este ars. Respirarea aerului cu o concentratie mare de CO afecteaza organele critice precum inima si creierul. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, pana la 95% din toate emisiile de CO din orase pot proveni de la evacuarea autovehiculelor.
Dioxid de azot (NO2) – atunci cand combustibilul arde, azotul si oxigenul reactioneaza unul cu altul si formeaza oxizi de azot (NOx). Dioxidul de azot (NO2) se formeaza din emisiile de la masini, camioane, autobuze, centrale electrice si echipamente de teren. Respirarea aerului cu o concentratie mare de NO2 poate afecta sistemul respirator.
Cand hidrocarburile si NOx se combina in lumina soarelui, produc ozon. In atmosfera, un strat de ozon ne protejeaza de razele ultraviolete ale soarelui. Atunci cand gaurile din stratul de ozon al atmosferei permit ozonului sa se apropie de Pamant, acesta contribuie la smog si provoaca probleme respiratorii.
Se crede ca poluantii atmosferici emisi de masini provoaca cancer si contribuie la probleme precum astmul, bolile de inima, malformatii congenitale si iritatia ochilor.
In momentul in care un catalizator care contribuie la diminuarea poluarii trebuie reciclat, la topcatrecycling.com se pot obtine cele mai bune preturi pentru astfel de componente.
Gaze cu efect de sera
Emisiile de la masini cresc nivelurile de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera din atmosfera. La niveluri normale, gazele cu efect de sera mentin o parte din caldura soarelui in atmosfera si ajuta la incalzirea Pamantului. Acestea fiind spuse, multi oameni de stiinta cred ca arderea combustibililor fosili precum benzina determina cresterea nivelului gazelor cu efect de sera, ceea ce duce la incalzirea globala.
Oamenii de stiinta folosesc instrumente sofisticate pentru a masura concentratiile de substante nocive din aer, dar este greu de spus exact ce procent din poluarea aerului provine de la masini. Acest lucru are sens, deoarece multe alte activitati umane contribuie si la poluarea aerului. De fapt, productia de energie electrica de catre centralele pe carbune si alte surse poate provoca mai multa poluare decat majoritatea masinilor. Daca nu ar fi suficient, poluam aerul atunci cand ne incalzim casele si cladirile publice cu alti combustibili decat electricitatea – la fel cum facem cand ne conducem masinile. Chiar si oamenii care nu conduc sporesc poluarea atunci cand cumpara bunuri si servicii care implica combustibil atunci cand sunt fabricate sau livrate.