Într-o lume cu gunoi în creștere, este extrem de esențial să eliminați deșeurile în mod corespunzător. În acest scop, fiecare cartier are tomberon, unde oricine își poate arunca coșurile de gunoi, fie că este un călător sau un localnic.
Ce putem arunca într-un tomberon ?
Este sigur să aruncați un sortiment larg de deșeuri într-un tomberon. În general, oamenii pot arunca în ele orice materiale nepericuloase.
Unele dintre joncurile găsite în interiorul unui tomberon includ:
- Resturi de construcții și îmbunătățiri pentru locuințe :
Aproape toate deșeurile generate de lucrările de construcție sunt de unică folosință într-un tomberon. Unele exemple sunt:
- Beton
- Asfalt
- Gresie
- Luminări
- Materiale din lemn
Cu toate acestea, pentru deșeurile grele, cum ar fi blocurile enorme de piatră, sunt necesare basculante special armate.
- Baterii alcaline :
Unele țări consideră deșeurile toxice ale bateriilor deoarece conțin mercur. Cu toate acestea, este legal și acceptabil să aruncați baterii obișnuite în tomberon în majoritatea țărilor, deoarece acestea se încadrează în standardele federale și de stat pentru deșeurile periculoase menajere. Acest lucru se datorează faptului că intră sub mandatul federal și al statului pentru deșeurile periculoase menajere.
- Piese electrocasnice :
Unitățile de la mașini și dispozitive precum AC, șaibe și uscătoare pot intra în tomberon. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că toate părțile reziduale trebuie să fie lipsite de fluide toxice.
De exemplu, trebuie evacuate componentele frigiderului de freon periculos înainte de eliminare.
- Deșeuri menajere :
În majoritatea zonelor de service, eșeurile electronice, coșul de gunoi menajer, piesele sparte și multe alte joncțiuni de la reședințe sunt permise în tomberon. Aceste deșeuri trebuie să fie neinflamabile, neexplozive și necorozive.
- Cutii cu aerosoli :
Conserve de aerosoli utilizate pentru spray-uri de păr și spray-uri de gătit antiaderente sunt aruncate în siguranță într-un tomberon, cu condiția să fie goale. Trebuie să ne asigurăm că nu au nicio substanță în interior, deoarece chiar și una parțial goală poate duce la o explozie.
Ce nu putem arunca într-un tomberon ?
Toate reziduurile toxice, inflamabile, corozive și periculoase, pentru a rezuma, nu pot fi aruncate într-un tomberon. Eliminarea unor astfel de gunoi poate duce la penalizarea legală.
- Adeziv :
Orice tip de adezivi, precum lipici și epoxidici, nu sunt permise în tomberon. Acest lucru se datorează faptului că pot fi prinși de celelalte deșeuri și se pot lipi de pereții coșului de gunoi.
- Azbest :
Deși este un deșeu de construcție, azbestul nu poate fi aruncat direct în tomberoane, deoarece acestea sunt grele și clasificate ca gunoi contaminat.
- Materiale contaminate :
Nu trebuie să eliminăm deșeurile contaminate, cum ar fi solul, mulci, pesticide, baterii nealcaline, ulei de motor, freon, lichide pentru automobile, absorbanți, vopsele, lacuri, lichide de curățat pentru uz casnic etc.
- Rezervoare de apă caldă :
Nu se pot introduce rezervoare de apă caldă în tomberon, deoarece gazele dăunătoare colectate în interiorul acestora pot duce la explozie, în anumite cazuri.
- Cerneală și rășini :
Cerneala și rășinile pentru imprimantă și stilou pot păta și deteriora pereții tomberonului și echipamentele pentru depozitele de deșeuri. Prin urmare, nu trebuie să le aruncăm la întâmplare.
- Deșeuri medicale :
Orice substanță medicală care a intrat în contact cu fluide corporale contaminate nu trebuie permisă în interiorul tomberonului. Ele pot duce la răspândirea pe scară largă a bolilor infecțioase.
Exemple de deșeuri medicale includ:
- Produse finale pentru dializă
- Ace și seringi folosite
- Medicament și medicamente expirate
- Pungile de sânge ale spitalului
- Piese ale corpului acționate și îndepărtate
Această categorie se referă în principal la deșeuri din spitale și de la instalațiile medicale. Nu includ deșeurile medicale de uz casnic, cum ar fi bandaje.
Cu majoritatea deșeurilor, este mai bine să mergeți cu ruta de reciclare ori de câte ori este posibil. Ar ajuta la protejarea și conservarea Pământului.