In momentul in care trebuie sa alegi cele mai bune ghiozdane pentru copilul tau, tine cont de informatiile de mai jos. Potrivit expertilor in sanatate, copiii de varsta scolara primara si pubertatea timpurie sunt cei mai vulnerabili la curburile coloanei vertebrale si au nevoie de un ghiozdan potrivit. Copiii mai slabi si mai inalti sunt mai des afectati. Problema se manifesta la o varsta la care copiii sunt in crestere rapida si sistemul lor osos nu este suficient de intarit pentru a putea sustine un ghiozdan greu.
Pediatrii trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca ghiozdanele grele nu sunt legate doar de riscul de curbura a coloanei vertebrale, ci si de probleme la genunchi, solduri si umeri care se pot manifesta mai tarziu in dezvoltarea copilului.
Cum se alege ghiozdanul pentru copii?
Potrivit OMS, greutatea rucsacului unui elev nu ar trebui sa depaseasca 10-12% pana la 15% din greutatea acestuia. Iar potrivit Asociatiei Chiropracticienilor din America, acest procent este cuprins intre 5 si 10. De exemplu, daca un copil cantareste 25 de kilograme, un rucsac plin nu ar trebui sa fie mai greu de 2,5 pana la 3 kilograme. Indiferent de cerinte, statisticile arata ca greutatea reala a rucsacurilor elevilor din clasele I-IV variaza in medie intre 2,5 si 3,5 si 3,5 kg, ceea ce depaseste cu mult greutatea permisa.
In ceea ce priveste inaltimea rucsacurilor, recomandarile sunt ca aceasta sa nu depaseasca 30-40 de centimetri, astfel incat sa nu ajunga la picioarele copilului atunci cand acesta este pe spate.
Unele companii ofera, de asemenea, rucsacuri ortopedice speciale. Cu toate acestea, indiferent cat de optimizat si de confortabil este, daca rucsacul nu este purtat pe ambii umeri, exista un risc clar de durere, de pozitionare deficitara si, intr-o etapa ulterioara, de aparitie a curburii. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Psysical Therapy Science, purtarea regulata a unei genti pe un umar poate afecta chiar si mersul.
Expertii sunt ferm convinsi ca, daca rucsacul are o greutate rezonabila si este confortabil pentru copil, atunci perioada de timp in care copilul il poarta nu prezinta niciun risc de “daune” pe termen lung. Rucsacurile care dispun si de o curea pentru talie permit redistribuirea unei parti din greutatea rucsacului intre umeri si solduri, ceea ce reduce sarcina pe coloana vertebrala.
Este important sa acordati atentie si altor caracteristici ale rucsacului, nu doar greutatii, oricat de importanta ar fi aceasta. Numarul de deflectoare este important si ar trebui sa fie de cel putin doua. Acest lucru permite ca cele mai grele carti sa fie asezate chiar pe spatele copilului, iar centrul de greutate sa fie mai aproape de corp.