Exista la fel de multe moduri de a purta un palton ca si tipurile de corp. Nu exista reguli ca atare, cu exceptia faptului ca trebuie sa va simtiti bine in paltonul care va imbraca, fie ca vorbim despre paltoane clasice, sau despre paltoane slim fit. Iata cateva sfaturi:
Incepeti prin a privi paltonul si a va lua timp pentru a-i observa caderea, formele, aspectul materialului. Nu ezitati sa il atingeti (daca este posibil): este moale? Este greu? Se potriveste?
Eliberati-va de ideile preconcepute despre marime si forma. Nu va fie teama sa va puneti un palton lung daca sunteti scund sau sa incercati un palton supradimensionat chiar daca sunteti obisnuit sa purtati piese mai stramte. Important este sa poti sa te proiectezi pentru a ti-l insusi. O haina poate cobori pana putin deasupra genunchilor sau pana la glezne. Tineti cont de faptul ca, cu cat este mai lung, cu atat va fi mai cald. In timpul probei: miscati-va, puneti mainile in buzunare, ridicati bratele, mergeti.
Uitati-va la lungimea manecilor. Unele persoane prefera ca acestea sa ajunga pana la incheietura mainii, altele opteaza pentru maneci ceva mai lungi. Este o chestiune de stil, dar important este sa faci o alegere cu care sa te simti confortabil si nu sa fii fortat sa o faci.
Proiecteaza-te cu un pulover, un hanorac sau un cardigan. Nu uitati ca sub palton veti purta probabil haine mai mult sau mai putin voluminoase. Daca paltonul are nevoie de unele modificari, nu ezitati sa o incredintati unor profesionisti calificati. Intr-un fel, adauga o nota de croiala!
De unde stiu daca o haina va tine de cald?
Privind eticheta de compozitie a hainei va va spune din ce este facuta. La fel cum v-ati uita la ingredientele unui fel de mancare inainte de a-l comanda. Fibre chimice sau naturale? Ce procent din materiale? Etichete si certificari? Fabricat in Franta? Nu dureaza mult sa devii un expert in domeniu!
- Tesatura de sus: daca scopul acestei haine este sa va tina de cald, este mai bine sa optati pentru lana, casmir sau mohair.
- Captuseala: evitati paltoanele cu captuseala din poliester si preferati bumbacul, viscoza, matasea. Ideal ar fi ca aceasta sa fie confectionata dintr-o tesatura diferita pentru corp si pentru maneci. Adesea este confectionat din satin pentru maneci, pentru a aluneca, a facilita purtarea si a evita zgarierea sau uzura hainei pe care o purtati dedesubt.
Puteti cumpara paltoane de stofa daca vreti sa faceti investitii pe termen lung. Alegeti de fiecare data doar paltoanele care arata tot timpul bine si cu care va simtiti mereu in forma astfel incat sa nu apara evenimente la care sa nu le puteti purta. Paltoanele sunt cele mai elegante piese pentru iarna, care vor scoate in evidenta chiar si cele mai banale tinute, dar pentru asta va trebui sa le alegeti corect astfel incat sa se integreze bine in tinutele purtate.
Ce stil si ce forma de palton ar trebui sa aleg?
Pe langa faptul ca ne protejeaza de intemperii, paltonul este o piesa vestimentara puternica, care ne pune in valoare tinutele. Este, bineinteles, un obiect de moda si de placere (altfel ne-am inveli intr-o patura). Exista mai multe tipuri de paltoane. Fiecare dintre ele are propria istorie, propriile linii si propria forma. Designerii si creatorii de moda se joaca cu codurile lor, impingand uneori la extrem cursorul stramt si supradimensionat. Umeri impunatori, talie stramta, cu nasturi si/sau centura, sobra sau stridenta. Fiecare o interpreteaza in felul sau, la fel si noi, consumatorii. Asadar, lasa-te surprins si nu ezita sa iesi din zona ta de confort.