
Curelele cu viteză variabilă sunt curele trapezoidale clasice care pot varia viteza de rotație la utilajele agricole care au nevoie de aceasta. Sunt o gamă specială de transmisie cu două fulii. Diametrul fuliilor pe aceste poate fi reglată manual sau automat, în funcție de utilaj: pe măsură ce diametrul fuliei se schimbă, cureaua se așează în caneluri. Acest lucru permite varierea vitezei și plierea curelei în interiorul fuliei. Majoritatea curelelor variator sunt personalizate, produse pe dimensiuni cerute.
Curelele variator sunt cele mai cerute și mai folosite curele din această industrie. Acestea au fost dezvoltate pentru întâmpinarea problemei de aliniere și alunecare a curelelor de transmisie.
Funcția principală a unei curele variator sau trapezoidale clasice este de a disemina puterea de la o sursă de transmisie primară, cum ar fi un motor, la unitatea de transmisie secundară. Curelele trapezoidale excelează în compania cele mai bune combinații de rulmenți, transferând viteza, oferind tracțiune și având o durabilitate mare. Forma trapezoidală – sau „V” a curelei o ajută să urmărească canelurile în formă similară ale mașinii, astfel încât cureaua să nu alunece în timpul utilizării. În timp ce cureaua trapezoidală urmărește canelurile, cureaua creează o pană mai adâncă pentru a face față mai bine sarcinilor în creștere, ceea ce crește apoi forța de cuplu și distribuția puterii. Pe măsură ce frecarea crește, crește și temperatura.
Curelele trapezoidale sunt realizate de obicei din cauciuc sau polimer, dar pot avea și fibre din alte materiale adăugate pentru armare. Acestea au o rezistență ridicată la temperatură, dar o rezistență limitată la ulei.
Curelele trapezoidale au fost fabricate inițial pentru a înlocui curelele din piele în industrii precum încălzirea, ventilația și aerul condiționat, întreținerea instalațiilor, manipularea materialelor, aprovizionarea câmpurilor petroliere, agricultura și concasoarele de roci. Industria agricolă și industriile grele sunt cele mai frecvente locuri de folosire a curelelor trapezoidale clasice. Curelele trapezoidale pot fi, de asemenea, denumite curele pentru sarcină ușoară, deoarece pot suporta doar mai puțin de un cal putere. Aceste curele trapezoidale sunt proiectate cu un unghi de 40 de grade pentru a se așeza cureaua în canelura fuliei. Există, de asemenea, curele trapezoidale standard, care pot rezista la o putere de până la 500 de cai putere. Cu cât încărcătura este mai mare, cu atât este mai mare acțiunea de împănare. Este compus din cauciuc cu inserții din poliester pentru a crește rezistența și stabilitatea. Multe curele trapezoidale clasice au în compoziție și kevlar.
Curelele variator sunt în general împărțite în două categorii din punct de vedere al construcției acestora, astfel: sunt curele de tip plic și curele cu margine brută.
Curelele de tip plic sunt cunoscute și sub denumirea de curele cu „înveliș” sau curele „îmbrăcate”. Aceste curele au un înveliș din țesătură cauciucată deci o rezistență mai mare la ulei și la temperaturi ridicate. Montate pe un utilaj, acestea pot fi utilizate ca și cuplaje de fricțiune la pornire.
Curelele de tip margine brută nu au niciun fel de înveliș, deci nu sunt la fel de rezistente la ulei și la temperaturi ridicate ca și curelele trapezoidale învelite. Cu toate acestea, ele sunt mai eficiente, generează mai puțină căldură, cresc puterea de acționare, permit montarea pe fulii cu diametru mai mic și au o durată de viață mai lungă.
Vă invităm să ne contactați cu încredere prin email sau telefon și să ne vizitați magazinul online Leco sau în oricare dintre cele patru magazine fizice ale Lecoimpex.