Atunci cand trebuie sa cumparati o pereche de pantofi tari, nu uitati sa purtati sau sa aveti la voi doar tipul de sosete pe care le veti folosi cu acel tip de pantof.
Atentie la lungimea pantofului
Incaltamintea trebuie sa fie cu aproximativ 1 cm mai lunga decat piciorul, pentru a asigura miscarea degetelor si pentru a evita frecarea cu partea interioara a degetului. Luati in considerare lungimea piciorului in raport cu cel mai lung deget de la picior: aveti grija, pentru multi oameni acesta nu este degetul mare!
Latimea pantofului trebuie sa va permita sa va miscati degetele de la picioare
Incaltamintea trebuie sa fie bine fixata pe picior in punctul cel mai larg: pentru a preveni iritatiile cauzate de alunecarea piciorului in pantof, verificati sa nu existe puncte de presiune. Daca nu va puteti misca degetele de la picioare, inseamna ca pantoful este prea stramt.
Adancimea pantofului trebuie sa va permita flexarea piciorului
Partea superioara nu trebuie sa apese pe partea superioara a piciorului, in special la nivelul degetelor. Acest tip de presiune poate provoca iritatii ale pielii, probleme cu unghiile si crampe la degetele de la picioare. Adancimea pantofului este potrivita daca va puteti flexa piciorul.
Asigura stabilitatea calcaciului in special pentru pantofii sport
Incaltamintea trebuie sa tina piciorul ferm in jurul calcaiului, in special in cazul pantofilor sport. Un calcai instabil face ca piciorul sa alunece si dezechilibreaza mersul, ceea ce duce la dureri de arcada si iritatii ale pielii.
Atentie si la talpa
Este important sa alegeti o talpa sau un pantof cu o talpa cu forma anatomica capabila sa sustina piciorul in punctele de sprijin necesare. Pantofii foarte confortabili sunt cei care ofera posibilitatea de a scoate talpa, ceea ce face posibila introducerea unei alte talpi, de exemplu una anatomica, sau de a face pantoful mai lat atunci cand picioarele se umfla mai mult in timpul zilei.
Cu sau fara captuseala pe interior?
Ar trebui sa fie neteda si fara ondulatii sau cusaturi in relief: pe langa deteriorarea pielii, puteti avea crampe musculare din cauza efortului pe care piciorul il face pentru a evita zona care ii provoaca disconfort. Este suficient sa plasati o mana in interiorul pantofului pentru a evalua acest lucru.
Stabilitatea pantofului
Indiferent de materialul din care este confectionata partea superioara, important este ca acesta sa ofere flexibilitate si sa nu impiedice miscarea piciorului. Dar este important sa se ia in considerare si aspectul respirabilitatii, pentru a nu supraincalzi piciorul si pentru a preveni mirosurile neplacute.
Materialul talpii
Materialul talpii trebuie sa fie usor, durabil si nealunecos. De asemenea, trebuie sa asigure o protectie adecvata impotriva pietrelor sau a altor obiecte de pe sol care ar putea provoca deteriorarea piciorului.
Ar trebui sa ai sireturi reglabile
Ori de cate ori este posibil, alegeti pantofi cu sireturi, velcro, clipsuri sau catarame, deoarece acestea va permit sa ajustati incaltamintea pentru a se potrivi piciorului dumneavoastra.
Marimea si forma pantofului
Picioarele noastre sunt complet formate la varsta de 18 ani, dar acest lucru nu inseamna ca marimea si forma lor nu se vor schimba niciodata: odata cu varsta sau cu sarcina pot aparea schimbari semnificative, astfel incat se poate intampla sa cumparati o pereche de pantofi cu o marime diferita de cea obisnuita.