Pizza are o istorie foarte veche, fiind descoperite dovezi ca in Grecia si Roma antica existau preparate care semanau cu deliciosul fel de mancare devenit celebru mai tarziu. Reteta sa moderna a aparut dupa descoperirea Americii, cand rosiile au fost aduse din Lumea Noua, aclimatizate in Europa si adaugate de italieni pe blatul de paine.
In secolul al XVIII-lea, la palatul din Napoli exista deja un cuptor pizza, deoarece preparatul era indragit de regina Carolina d’Asburgo Lorena. Dupa inca 100 de ani, o alta regina, Margherita, a dat numele unei retete si a contribuit la celebritatea mancarii italienesti care, ulterior, a cucerit lumea intreaga.
Pentru a o prepara asa cum se cuvine, este nevoie de un cuptor de pizza ca cele din oferta Fresco Expert, spre exemplu. Pe langa cuptoarele cu alimentare pe lemne, care se apropie cel mai mult de metodele folosite si in urma cu 200 sau 300 de ani, intre timp au aparut si cele pe baza de gaz sau curent electric.
Chefii apreciaza din plin avantajele si posibilitatile multiple oferite de echipamentele de ultima generatie. Acestea au banda ori una sau doua camere de coacere si sunt prevazute cu un reglaj separat al temperaturii, pentru partea superioara si cea inferioara, ceea ce permite obtinerea rezultatului dorit. In plus, sunt realizate din materiale robuste, precum otelul, care garanteaza rezistenta in timp.
Modelele cu banda, de tip tunel, asigura o productivitate ridicata si rezultate perfecte cu un consum redus de energie. Ele pot fi integrate in cadrul oricarei linii automatizate de productie si sunt usor de utilizat chiar si de personalul nespecializat. Viteza reglabila a benzii ofera control asupra productivitatii si a gradului de rumenire.
Asadar, retetele clasice pot fi cel mai bine realizate cu un cuptor pizza de ultima generatie, care foloseste elemente de tehnologie moderna si permite un control superior. Iata cateva dintre modelele care se bucura de aprecierea specialistilor din domeniu!
Modele actuale de cuptor pizza recomandate in bucatariile profesionale
Unii clienti sunt de parere ca echipamentele cu alimentare pe lemne asigura un gust care se apropie cel mai mult de cel pe care preparatul il avea in urma cu 200 de ani, la Napoli. Un astfel de cuptor, cu capacitatea de 6 sau 7 pizza, are fatada din cupru, structura din inox si o singura camera de coacere. Este disponibil la pretul de 35 330 de lei plus TVA si recomandat unitatilor cu specific italian, pentru care aceasta este principala specialitate servita.
Un echipament modern, care se remarca prin performanta si prin productivitate, este un cuptor de pizza tip tunel, cu suport pe roti, control digital, capabil sa produca 300 de pizza pe ora, generand o temperatura de pana la 320 de grade Celsius. Pretul este de 77 015 lei plus TVA.
O varianta disponibila la un pret mai mic, dar la fel de performanta, este un echipament pe baza de gaz, cu temperatura de lucru de 400 de grade Celsius si cu capacitatea de 9 preparate a cate 300 de milimetri. Fiecare arzator este controlat individual. Pretul este de 14 400 de lei plus TVA.
Tehnologia moderna a contribuit la imbunatatirea modelelor de cuptor pizza, dar preparatele obtinute sunt la fel de gustoase ca in trecut. Cea mai buna dovada este reprezentata de clientii satisfacuti, care revin constant in pizzeria pe care o detineti sau o administrati.