
Created with RNI Films app
Indiferent dacă cumperi buchete de flori gata făcute dintr-o florărie online sau dacă pui flori culese în grădină într-o vază, vrei întotdeauna să îți amintească de momente minunate cât mai mult timp. Câteva reguli simple ar trebui respectate pentru a păstra cât mai mult timp un buchet de flori tăiate proaspete . Pentru mai multă prospețime, calitatea apei, cantitatea acesteia și locul de depozitare a buchetului sunt, de asemenea, factori importanți. Verifică sfaturile de mai jos și urmează-le întotdeauna, iar florile tale te vor răsplăti!
Pasul 1: Taie tulpinile
Înainte de a pune buchetul în apă, asigură-te că fundul tulpinilor a fost curățat de frunze . Este important ca frunzele să nu fie în apă – acestea putrezind sub influența apei și bacteriile emit gaze care poluează apa mai repede și, astfel, florile. Apa devine tulbure și miroase neplăcut, iar capetele plantelor încetează să mai primească apă pe măsură ce canalele încetează să mai existe.
Chiar înainte de a pune florile tăiate în apă, taie capetele tulpinilor – aproximativ 1 centimetru este suficient. Cel mai bine este să o faci cu un foarfece special pentru plante – dar dacă nu ai unul – poate fi un cuțit ascuțit. Instrumentele trebuie dezinfectate. Taie capetele tulpinilor la un unghi de 45 de grade (nu drept), datorită căruia mărești zona prin care floarea atrage apa. Instrumentul de tăiere trebuie să fie ascuțit pentru a nu zdrobi tulpinile.
Dacă buchetul tău de flori este făcut din trandafiri – amintește-ți că adoră apa, așa că pune vaza plină.
Pasul 2: Folosește un balsam
Este recomandată utilizarea unor substanțe nutritive speciale – acestea conțin substanțe nutritive care prelungesc prospețimea și viața florilor . Cel mai adesea sunt sub formă de pulbere într-un plic mic. Pulberea este turnată direct într-o vază cu apă și amestecată. Datorită nutrienților florilor, apa din vază rămâne curată mai mult timp și nu trebuie schimbată zilnic. Nutrienții inhibă creșterea bacteriilor în apă, astfel încât plantele nu putrezesc atât de repede. Când cumperi buchete de flori, întreabă florarii despre balsamul potrivit. Înainte de utilizare, citește instrucțiunile pentru a păstra raportul corect dintre cantitatea de balsam folosit și cantitatea de apă.
Pasul 3: Pune buchetul în apă
Pare evident – dar nu întotdeauna! Pune buchetul într-o vază de mărimea potrivită , adaptată la dimensiunea buchetului. Nu pune flori mari în vaze înguste și invers. Și ce vază ar trebui să alegi? Sticla transparentă funcționează cel mai bine . Poți vedea dintr-o privire dacă apa trebuie înlocuită sau dacă nu este suficientă . Vaza pe care o alegi trebuie curățată temeinic (chiar și cu un agent de curățare dur, cum ar fi Domestos) de la florile anterioare. În vaze murdare se acumulează bacterii care accelerează degradarea apei și a florilor. Dacă nu ai folosit balsamul, schimbă apa în fiecare zi.
În vază se toarnă apă la temperatura camerei. Florile sunt păstrate cel mai bine cu apa de ploaie – dacă nu o ai, folosește apă stabilă, nu doar apă de la robinet. În mod ideal, nivelul ar trebui să atingă jumătate din lungimea tulpinilor , astfel încât apa să nu atingă frunzele. Excepțiile sunt gerberele și lalelele, care necesită 3-5 cm de apă pentru a împiedica putrezirea restului tulpinii. Trandafirilor și tuturor florilor care au tulpini ușor lemnoase și lemnoase le place să aibă multă apă. Buchetele mixte ar trebui să aibă apă chiar sub punctul de legare al buchetului. Nu stropi suplimentar florile tăiate, căci cauzează mucegai.