
Cu totii suntem obisnuiti cu idea de a bea vin rosu pentru a beneficia de anumite avantaje pentru sanatate, insa putini stiu ca si un pahar de vin rose poate la fel de eficient sau chiar mai mult!
Vinul rose contine resveratrol, un antiinflamator bine cunoscut, in cantitate mai mare decat vinul alb.
Resveratrolul este un compus vegetal care se gaseste in cojile strugurilor rosii. Multe dintre beneficiile vinului rosu despre care auziti cel mai des provin din resveratrol. Compusul este un polifenol, un cunoscut antioxidant si antiinflamator.
Beneficiile resveratrolului includ:
-Rezultate cardiovasculare imbunatatite;
-Risc redus de anumite tipuri de cancer;
-Proprietati anti-imbatranire si protectie impotriva declinului cognitiv;
-Tensiune scazuta;
-Risc scazut de artrita reumatoida.
Desigur, vinul rose nu va avea la fel de mult resveratrol ca vinul rosu, deoarece are mult mai multa interactiune cu acele coji de struguri rosii in timpul procesului de fermentatie al vinificatorilor. Asta face ca vinul rosu sa fie cel mai sanatos.
Vinul portocaliu (un stil care creste in popularitate) si rose vin pe locul secund.
Daca alegem intre un vin rose si un vin alb special pentru acesti polifenoli, rose va fi alegerea mai buna. Cautati nuante de rose mai inchis daca resveratrolul este ceea ce cautati.
Aceiasi polifenoli din vinul rosu care promoveaza sanatatea inimii se gasesc si in rose, doar in cantitati mai mici.
Consumul moderat de rose poate ajuta la scaderea LDL sau colesterolul rau, la reducerea riscului de diabet de tip 2 si chiar la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Toate acestea sunt componente cheie in prevenirea bolilor de inima si a atacurilor de cord.
Dupa un anumit moment, totusi, orice tip alcool in general va poate creste colesterolul si poate provoca probleme la ficat, printre o multime de alte probleme.
Moderatia este importanta atunci cand vorbim despre oricare dintre beneficiile consumului de alcool, chiar si atunci cand vine vorba de vin, si nicio cantitate de alcool nu este sigura daca vorbim de o femeie insarcinata sau care alapteaza.
Proprietatile antiinflamatorii ale vinului rose sunt asociate cu compusii si mineralele gasite intr-un pahar de vin rose.
Vinul rose include o doza decenta de magneziu si potasiu, care ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de sodiu in organism, reducand hipertensiunea arteriala. Manganul din rose promoveaza sanatatea oaselor si functia nervoasa.
Retineti ca vinul rose are si o doza mai mare de sulfiti decat multe vinuri. Daca sunteti sensibil la sulfiti – care pot arata ca mahmureala proasta, simptome digestive sau eruptii cutanate – roseul poate sa nu fie bautura pe care o cautati.
Totusi, poate fi bautura pe care o doriti daca sunteti sensibil la taninuri. Majoritatea vinurilor rose au un continut scazut de taninuri, care se gasesc in principal in vinurile rosii indraznete. Veti dori sa cautati soiuri fara aroma de stejar. Vinul rose este special pentru ca nu este derivat dintr-un singur stil de struguri de vin, dar isi capata nuanta roz din amestecul de struguri rosii selectat sau un singur tip, cum ar fi pinot noir sau sangiovese. Girboiu ofera o selectie vasta de vin rose la preturi accesibile pentru toata lumea!